Zorgtrajecten en zorgpaden
Een zorgpad geeft aan welk (transmuraal) traject een patiënt doorloopt, welke zorgverlener op welk moment betrokken wordt en/of acties onderneemt. We lijsten er een aantal op
Voor mensen met diabetes zijn voortrajecten en zorgtrajecten uitgewerkt. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Klik dan zeker door naar de extra informatie over diabeteszorgpad.
Opgevolgd door huisarts: Dr. Bert Selleslags
Voor mensen met nierinsufficiëntie werd een zorgtraject uitgewerkt.
Meer informatie vind je via deze website.
ELZ Waasland en VITAZ slaan de handen in elkaar voor de uitwerking van een transmuraal zorgpad osteoporose/fractuurpreventie. Momenteel bestaat er nog geen zorgpad of zorgtraject voor deze aandoening, zoals bij diabetes en nierinsufficiëntie.
Huisartsen nemen een primordiale rol op in dit zorgpad. Via deze link kan u alvast een blik werken op het zorgpad. Om dit te toetsen aan de dagelijkse praktijk zijn ze specifiek op zoek naar huisartsen. Er worden een 10-tal huisartsen gezocht om het Zorgpad Osteoporose uit te testen de komende maanden, want samen staan we sterk tegen osteoporose!
Wat wordt er van u verwacht?
- Indien van toepassing bij een patiënt, volgen van het uitgewerkte zorgpad met betrekking tot screening en behandeling osteoporose.
- Deelname aan het webinar georganiseerd in juni 2023 met concrete toelichting van het zorgpad (+- 1u30). Accreditatie wordt aangevraagd.
- Participatie aan korte bevraging na het pilootproject (max. 10 min.)
Betekent dit meer werk, weer een extra tool?
“Het is niet de bedoeling de workload te verhogen maar juist te vereenvoudigen door een hanteerbaar werkschema aan te bieden en stakeholders met elkaar te verbinden.” Dr. Sandor van Bijsterveld - Huisarts
Benieuwd naar meer of interesse om hieraan mee te werken? Schrijf u hier in of neem contact op bij vragen.
Opgevolgd door huisarts: Dr. Sandor Van Bijsterveld i.s.m. ELZ Waasland (Sofie Vandenbulcke)
Dit zorgpad is in uitwerking i.s.m. de huisartsenkring, VITAZ en MS-liga.
Meer info: infusie.be/artikels/multidisciplinaire-raadpleging-op-maat-voor-ms-patienten/
Opgevolgd door huisartsen: Dr. Katrijn Verhaeghe, Dr. Bert Selleslags
Het RIZIV voorziet een tegemoetkoming in de eerstelijnszorg van deze patiënten via een gepersonaliseerd zorgtraject ‘post-COVID’ (alvast tot 31/6/2023)
Website: riziv.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/ziekten/Paginas/post-covid-tegemoetkoming-kosten-eerstelijnszorg-aanhoudende-symptomen.aspx
Vanuit het Overlegplatform Dementie (OPD) Waasland werd het initiatief genomen om samen met de partners uit de eerste lijn, VITAZ en het Expertisecentrum Dementie Meander een Zorgpad Dementie te ontwikkelen voor de regio Waasland.
Bij Geïntegreerde Zorg Waasland kan je ook aanvraag doen voor aanstelling van een dementiecoach, die de dementerende en zijn familie ondersteunt.
Websites:
Kinderen / jongeren
De nieuwe conventie eetstoornissen voor jongeren kadert binnen een ruimer zorgtraject. De behandelende arts (doorgaans de huisarts, of kinderarts) speelt hierin een essentiële rol. Hoe u dit concreet aanpakt, welke stappen nodig zijn,… vindt u op de website van Eetexpert met webinars en korte filmpjes rond diagnostiek en behandeling van eetstoornissen door de huisarts.
De Kinderartsen van Vitaz zijn gestart met het project ‘Upgreat’ om multidisciplinair de problematiek van obesitas bij kinderen tussen 10-16 jaar aan te pakken waarbij zowel de kinderen, de ouders als de huisarts betrokken worden.
Patiënten kunnen aangemeld worden via de consultatie pediatrie Vitaz.
Contactgegevens: kindergeneeskunde@vitaz.be - 03 760 76 15
Opgevolgd door huisarts: Dr. Frauke Scheers
Volwassenen
Het Waasland obesitascentrum bestaat uit een team van gespecialiseerde artsen, kinesisten, diëtisten en psychologen.
Website Obesitascentrum Waasland
Ook op eetexpert.be vind je informatie voor huisartsen.
Het zorgpad ADHD beoogt een optimaal traject voor kinderen en jongeren (jongvolwassenen) met druk gedrag en/of aandachts- en concentratieproblemen. Ouders, leerkrachten, (huis)artsen, CLB-medewerkers, hulpverleners: ieder die met deze kinderen en jongeren te maken heeft, kan zo wetenschappelijk verantwoorde én praktische informatie op maat vinden.
Website: adhd-traject.be/nl