Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.

Diabetes

Voor mensen met diabetes type 2 zijn opstarttrajecten en zorgtrajecten uitgewerkt. Artsen en andere zorgverleners, patiënten vinden hierover gedetailleerde informatie terug op de website van het RIZIV en www.diabetes.be of in de brochure Zorgsystemen en voorzieningen bij diabetes.

Doe als arts mee aan preventie via Halt2Diabetes!

Praktische informatie en documenten voor huisartsen

Opstarttraject diabetes type 2

Alle personen met diabetes type 2, die niet worden opgevolgd in een zorgtraject diabetes type 2 of de diabetesconventie, vallen binnen de categorie van het opstarttraject diabetes. Ook personen die een diagnose diabetes kregen in het verleden, maar nu in remissie zijn of nog geen medicatie nemen, behoren tot het opstarttraject.

Voorschrift educatie opstarttraject diabetes

Info opstarttraject diabetes

Programma ‘educatie en zelfzorg’ voor diabetes type 2 bij de huisarts

Voor er een zorgtraject diabetes wordt opgestart, kan de huisarts een programma ‘educatie en zelfzorg’ voor patiënten met diabetes type 2 starten. Dit wordt ook ‘beperkt programma voor glycemiecontrole’ genoemd.

Meer informatie over dit traject kan je hier vinden.

Notificatie formulier programma 'educatie en zelfzorg' bij diabetes type 2

Zorgtraject diabetes

Het zorgtraject diabetes type 2 is een nationaal project. Dit zorgtraject organiseert en coördineert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met diabetes type 2. Het trad in werking op 1 september 2009. Een zorgtraject vertrekt van een samenwerking tussen 3 partijen, namelijk patiënt, huisarts en specialist. Het traject begint na goedkeuring van een “zorgtrajectcontract” door de mutualiteit en blijft gelden zolang de patiënt aan de voorwaarden blijft voldoen.

  • Contract - om een zorgtraject op te starten moet dit contract ondertekend worden door de huisarts, de specialist en de patiënt.
  • Startformulier - het startformulier dient als communicatie instrument tussen huisarts en specialist. Bij het opstarten van een zorgtraject diabetes, geeft de huisarts het ingevulde startformulier mee met de patiënt. De patiënt neemt vervolgens het formulier mee bij het bezoek aan de endocrinoloog.
  • Opvolgformulier - de huisarts geeft jaarlijks een opvolgformulier mee met de patiënt, de patiënt neemt het formulier mee naar het jaaronderzoek in het diabetescentrum.

Rijbewijs bij diabetes

De formulieren voor aanvraag van aangepast rijbewijs voor personen met diabetes zijn ook digitaal terug te vinden in het EMD (Informatie m.b.t. rijbewijsdocumenten).

Voorschriften

Verwijsbrieven

Attesten

Andere interessante websites

Wetenschappelijke tijdschriften

Udesite | Alle rechten voorbehouden

Privacy  |  Cookies  |  Disclaimer