Huisartsenvereniging der Durmestreek vzw


   huisartsen Lokeren  

  huisartsen Eksaarde  

   huisartsen Moerbeke  


 

VACCINATIE TEGEN BAARMOEDERHALSKANKER

 

Bij vrouwen jonger dan 35 jaar is baarmoederhalskanker de tweede grootste doder. Na borstkanker is baarmoederhalskanker de tweede doodsoorzaak door kanker bij vrouwen.

 

Men schat dat als alle 12-jarige meisjes het vaccin krijgen, er 70 tot 75% minder gevallen van en sterftegevallen door baarmoederhalskanker zouden zijn.

 

Het humaan papillomavirus (HPV) is een sexueel overdraagbaar virus dat in 80% van de gevallen aan de basis ligt van baarmoederhalskanker.

Twee vaccins (gardisil en cervarix) beschermen grotendeels tegen een infectie met HPV.

 

HPV infectie wordt vaak in de eerste jaren na het eerste sexueel contact opgelopen. Het vaccin heeft het beste effect als het gegeven wordt voor het eerste sexuele contact. Daarom wordt het vaccin terugbetaald voor elk meisje tussen 12 en 15 jaar waarbij de eerste dosis van het vaccin ten laatste voor de 16de verjaardag wordt gegeven.

 

De vaccinatie kan echter ook zinvol aangeboden worden aan vrouwen tot 26 jaar die nog géén sexueel contact gehad hebben.

Momenteel lopen er ook nog studies om het gebruik bij oudere vrouwen en bij vrouwen die reeds geïnfecteerd zijn met HPV te onderzoeken. De eerste gegevens wijzen ook hier op een beschermend effect.

 

Het vaccin bestaat uit 3 dosissen die binnen een termijn van 1 jaar toegediend worden.

Het vaccin wordt zeer goed verdragen.

 

Omdat het vaccin beschermt tegen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker (en dus niet 100%) moet de vrouw toch nog om de 3 jaar een preventief uitstrijkje laten maken.

Uw huisarts die al uw gezondheidsgegevens bijhoudt in zijn medisch dossier is de meest aangewezen persoon om het vaccin toe te dienen.

 

Kostprijs van het vaccin: voor de 3 injecties betaalt de patiënt 390 €. Na terugbetaling (dus voor de meisjes van 12 tot 15 jaar) komt dit echter slechts op 31,80 € (3 X 10,60 €).

Verschillende mutualiteiten geven in hun aanvullende verzekering echter ook nog tussenkomsten voor de iets oudere meisjes:

  1. CM: 150 € (voor 3 injecties) voor de meisjes van 16,17 en 18 jaar

  2. Bond Moyson: 150 € (voor 3 injecties) voor meisjes van 16,17,18 en 19 jaar. Voor leden die niet voldoen aan het leeftijdscriterium bestaat er ook nog een voordeel vaccinatieforfait (25 €/jaar)

  3. Liberale Mut.: eveneens 150 € : vanaf 16 jaar mits toegediend voor de 20ste verjaardag


Copyright © 2008 Huisartsenvereniging der Durmestreek vzw
Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2008